Jump to content
Sony Insider Forums

SONY MD MZ-S1

Rate this topic


Recommended Posts

Hi I've recently got an MZ-S1 off of ebay. The seller says it was working fine before shipping it and it does look in mint condition but when I try to read a disc it seems to be stalling and never starts playing it. It does recognize when there's no disc inside but nothing happens when I insert one, just a low whirring sound. Anybody can help? Thanks!

Link to post
Share on other sites

Hi,

Welcome!

Give us a bit more info to work with. What have you done, what have you tried?

  • Different MO disc?
  • What's on the disc? Is it an ARTAC disc (SP,LP2,LP4) or one with MP3/WAV/WMA etc on it, which the MZ-S1 seems to support.
    • Try a standard ATRAC SP disc if you have one.
  • Tried a CD disc (if you have one)?
  • Charged the battery/tried a known fresh/new battery?
  • Run from a mains adaptor?
  • Plugged in the headphones?
  • Ejected and reinserted the disc?
  • Anything happen or change if you press any buttons?
  • Do you need to press any buttons for it to do what you said in your post?

What else have you observed?

  • LCD backlight works (bright amber)?
  • What do you see on the LCD? Anything? Nothing? Disc symbol rotating? etc
  • Any more detail on the sounds? i.e. just a constant "rotating" sound, or one that stop and starts, or a sound like something moving? etc Any other noises?
  • Anything on the LCD that corresponds with any of the different sounds?
Link to post
Share on other sites

hi thanks for your answer!

I have cleaned the head with a swab and alcohol. I have tried multiple discs, I have tried different batteries and plugged on AC adaptor. The discs are ARTAC, I'm not sure what a CD disc is in this context. 

I have tried to it with and without headphones. 

The display screen works well, I can access the whole menu except the the EDIT section (BUSY appears when I try to enter ). 

There is constantly rotating disc as you mentioned. 

I'm attaching a video that might give you a better idea of noise . 

thanks again!

Link to post
Share on other sites

Thanks for doing the video, that's great.

Ooo that's an unusual noise. I wouldn't expect so, but I wonder if this model uses a belt for the spindle drive.

Service Manual is listed on this page (I'll need to take a look later, sorry):

http://minidisc.org/part_Sony_MZ-S1.html

ETA: Nah no spindle belt, it's direct drive as they usually are. Hmmm.

Link to post
Share on other sites
On 6/5/2020 at 2:00 PM, kgallen said:

Thanks for doing the video, that's great.

Ooo that's an unusual noise. I wouldn't expect so, but I wonder if this model uses a belt for the spindle drive.

Service Manual is listed on this page (I'll need to take a look later, sorry):

http://minidisc.org/part_Sony_MZ-S1.html

ETA: Nah no spindle belt, it's direct drive as they usually are. Hmmm.

Hey thanks for taking a look, I really appreciate it. What do you reckon, is it worth trying to fix it or should I return it for a refund? 

Link to post
Share on other sites

Yea it’s a nice unit. But if you paid the price for a working unit then that is what you should get.

In the right hands I don’t see why it wouldn’t be fixable but that is of course a risk that you don’t want to be taking if you paid a premium price for it.

Kevin

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...